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Requested Interpretation Case Number 

It is our understanding that when the lowest level of a building meets the definition of “basement” as defined  in 
the UDO (Sec. 1.5.7.A.6) that this building level does not count as a “story”, even if this level daylights and is 
visible from a public right-of-way. 

UI-12-2014 

Site Address/PIN: N/A  

Date Submitted: July 31, 2014 Date Issued: August 8, 2014 Code Sections Affected: UDO Sec. 1.5.7 

 
 

 

 

 

STAFF ANALYSIS 

Section 1.5.7 of the Unified Development Ordinance includes the regulations for determination of building height. A number of different scenarios are 
contemplated in this section in recognition that the ground is not always flat. Subsection 6 states that “a basement with 50% or more of its perimeter 
wall area (measured from finished floor elevation) surrounded by finished grade is not considered a story.”  

STAFF INTERPRETATION 

If a basement meets the regulations contained in section 1.5.7.A.6, it is not considered a story. The language does not qualify any line of sight from 
public right-of-way; it merely specifies a maximum percentage of perimeter wall area that may be exposed above finished grade.  
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_________________________________________ 
Travis R. Crane, Planning and Zoning Administrator 


